Opt-out in email marketing
Het is altijd vervelend als een relatie wordt beëindigd. Helaas hebben wij als e-mailmarketeers hier regelmatig mee te maken. Ondanks de tijd en moeite die je in de relatie met je ontvanger hebt gestoken, drukken zij toch op de afmeldknop. Maar welke stappen kun je ondernemen om het aantal afmeldingen te minimaliseren? In deze blogpost geef ik een aantal tips hoe je relaties in stand houdt en je wellicht zelfs kunt voorkomen dat de relatie wordt beëindigd.
Als je ergens van houdt, moet je kunnen loslaten
Laat ik allereerst beginnen om te benadrukken dat je verplicht bent om de ontvanger de afmeldoptie aan te bieden. Zorg ervoor dat men zich zo makkelijk mogelijk voor de nieuwsbrief kan afmelden. Want als je van iemand houdt, moet je ook kunnen loslaten. Soms groei je uit elkaar en scheiden de wegen. Maar niet getreurd, want door het ‘loslaten’ van deze relatie, gaat de kwaliteit van de e-maildatabase omhoog en worden klik- en openratio’s verbeterd.
Zorg dat de klant wil blijven
Het verbeteren van de kwaliteit van de e-mailcampagnes is natuurlijk altijd prettig. Maar waarom zou je niet zowel de kwaliteit verbeteren als de database laten groeien? Om dit te realiseren heb je als e-mailmarketeer altijd de uitdaging om de relatie in stand te houden. Door de content en leesbaarheid van de e-mail (vooral op een mobile device) continue te optimaliseren voorkom je dat je uit elkaar groeit. Ga de dialoog aan met de ontvanger: wat zijn hun wensen en behoeften? En speel daar vervolgens op in! Zorg er wel altijd voor dat de ontvanger niet alleen nog maar informatie ontvangt op basis van gedrag. Men moet ook nieuw gedrag kunnen vertonen, ik geef een voorbeeld:
Als een ontvanger meerdere keren op een ski-aanbieding heeft geklikt, dan is het verstandig om in de volgende nieuwsbrief op de belangrijkste posities binnen de e-mail een skiaanbieding te tonen. Zorg er wel voor dat daarnaast ook zon en/of actieve vakanties onder de aandacht worden gebracht. Want als het seizoen of de interesse van de ontvanger verandert, dan moet je hun wel de mogelijkheid bieden om zich in een ander aanbod te verdiepen.
Weet u het zeker?
Stel je hebt er alles aan gedaan om de relatie in stand te houden, maar desondanks weet men de afmeldknop te vinden. Dit is het moment dat je alles op alles moet zetten om de potentiële uitschrijver ervan te overtuigen om zich te bedenken. Ik geef je graag een aantal mogelijkheden die je op dat moment kunt inzetten.
Frequentie
Misschien wil iemand zich uitschrijven omdat hij of zij de frequentie van de nieuwsbrief te hoog vindt. Bied dan ook de mogelijkheid om deze aan te passen naar bijvoorbeeld 1x per dag/week/maand/kwartaal.
Type nieuwsbrief
Het kan voorkomen dat iemand zich wil uitschrijven omdat de inhoud van deze specifieke nieuwsbrief hun niet meer interesseert. Maar wellicht ontvangen zij in de toekomst nog wel graag andere soorten nieuwsbrieven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan actiemailingen als kortingsacties. Bied dan ook de mogelijkheid om de andere type nieuwsbrieven in de toekomst nog wel te ontvangen.
Product voorkeuren
Als je een aanbieder bent met een groot assortiment, geef de ontvanger dan de mogelijkheid om te segmenteren op type product of dienst. Door het creëren van product (sub)groepen kun je content optimaliseren tot detail.
Tijdelijk afmelden
Bij bepaalde branches, vooral de reisbranche, zie je steeds vaker dat de optie wordt aangeboden om je tijdelijk voor de nieuwsbrief uit te schrijven. Je kunt dan instellen dat je weer in het bestand wordt opgenomen rond de tijd dat je je weer in vakanties gaat verdiepen. Het tijdelijk afmelden is daarnaast ook interessant voor ontvangers die bijvoorbeeld een aantal weken gaan reizen en in deze periode geen nieuwsbrief willen ontvangen.
Wel/geen servicemails ontvangen
Nu kan het voorkomen dat iemand geen productvoorkeuren wil aangeven of de frequentie wil aanpassen. In dit geval zal de afmelding resulteren in een harde opt-out. Natuurlijk ben je nog wel vrij om de klant een servicemail toe te sturen. Om irritaties te voorkomen raden wij aan om ook een afmeldmogelijkheid te bieden voor (bepaalde) servicemails. Zo hebben wij een afmeldmogelijkheid opgenomen voor onze servicemail “Release notes”.
Inspiratie
Ik hoop je met bovenstaande ideeën geïnspireerd te hebben om het afmeldproces dusdanig in te richten zodat je altijd tegen jezelf kunt zeggen dat je er alles aan hebt gedaan om de relatie in stand te houden. Houd er alleen altijd rekening mee dat je te allen tijde een volledige opt-out mogelijkheid aanbiedt!
Ik sluit deze blogpost graag af met een mooi voorbeeld van het gesegmenteerde afmeldproces van Veronica Magazine.
Benieuwd op welke wijze je gesegmenteerd afmelden binnen jouw eigen Clang omgeving kunt toepassen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan je graag te woord.